Orang muda tak kisah gaji rendah?

……… Agak tinggi bilangan orang graduan, bilangan mcm saya atau pendengar mykampus radio yang keluar dari universiti dan mendapat  gaji lebih rendah dari minima. Maksudnya lepas kita dah belajar selama 17 tahun, dan belajar sampai ada foundation, diploma dan degree, dan bila habis je belajar gaji segilintir orang mendapati lebih rendah daripada orang yang potong rumput dalam longkang. Jadi hari ni saya bersama dengan Pn Naqiyah dari kelab gemilang, Kah Vern dari undi18 untuk membincangkan tentang perakara ini.

  1. Adakah perkara ini atau perkembangan terbaru ini tentang gaji minima di kalangan rakyat Malaysia, mencerminkan situasi sementara  atau situasi ekonomi global akibat covid19 ataupun mengambarkan atau mencerminkan satu masalah besar yang sememangnya dan wujud di Malaysia ini tanpa masalah atau kemelut dari covid19? Maksudnya situasi ni macam dah ada di Malaysia

……………………Inflasi dan mata wang tidak setara dengan ekonomi sekarang itu yang macam ramai menggunakan kesempatan untuk menutup perkara ini……

  • Susulan: Baru-baru ini prof dr mohd Agus Yusoff yang mengatakan gaji orang muda sekarang sama seperti 40 tahun dahulu, dan sekarang pun masih gaji yang sama? Bukan ke ni menunjukkan satu masalah besar?

……….. yes satu masalah yang besar membuatkan rakyat sebenarnya nampak jelas seolah-olah macam dieksploitasikan untuk pekerjaan .

COMMENTS