Motor Terbang Bawa Padah!

Hari tu kecoh dengan kereta terbang. Hari ni motor terbang pulak? Apa kaitan benda ni untuk tahun 2020..

Kalau tengok kerajaan sekarang adakah mereka berjaya mengatasi isu merempit ? jawapannya tidak ! Sensitifkan dengan isu ni sebab mat rempit mengganggu ketenteraman masyarakat.

Kerajaan Malaysia panggil mat rempit sebagai samseng jalanan. Mereka juga dikaitkan dengan gengsterisme, mengambil dadah, mencuri, pergaduhan dan rompak berkumpulan.

Satu kepuasan atau penghormatan jika mereka menang ketika merempit. Melayu paling ramai mat rempit!!

Kalau nak tahu mat/minah rempit ni bermula dari tahun 19-an. Lingkungan umur pula dari 18 tahun hingga 29 tahun.

Muncul isu baru baru ini dimana..

Ketika kita bergembira sambut kemerdekaan, mat rempit di Pinang join sambut kemerdekaan dengan menghangatkan jalan raya! Kali ni 1000 orang kene tahan dengan pihak polis.

Tak ada lesen, bawah umur, tak ada helmet! sah lah kene cekup polis. Macam mana nak kenal mat rempit ni? Tengok motor yang biasa diorang guna iaitu :-

125Z

Panther Jerung

RXZ

Motor tersebut jadi pilihan sebab harga mampu milik. Kalau mahal bukan jadi mat rempit tapi geng bikers.

Sultan Johor telah ubah nama mat rempit ke Brother Motor supaya dilihat lebih berdisiplin dan berhemah. Means Kerajaan Johor dah bagi greenlight untuk mat rempit bermain di jalan raya ke?

Harap lepas ni tak ada lagi lah kejadian mati atau k akibat daripada Mat Rempit!

COMMENTS