Kuih Muih yang senang dapat dan “limited “

KUIH YANG SENANG DAPAT

  1. Kuih Karipap adalah yang paling famous!

All-time fav ini ada variety inti kentang , sardin dan ayam. Semua kedai pasti ada kuih ni. One prob lah, sbb semua kedai menjual, sukar nak tau mana yang terbaik. (Google dan cek forum2 online lah!)

2. Donat yang menjadi kuih ” favourite ” giler!

Corak bulat dan lubang ditengah , yang lembut ini dibuat dengan “icing ” , serbuk gula , cinnamon . Tambah pula sekarang ni ” Big Apple” donut yang dibuat dengan pelbagai flavour ni buat ramai orang craving! paling sedap donut oreo . so nak tahu sedap ke tak flavour mana fav korang, pergi lah beli sendiri okay!

3. Samosa tiga segi interesting!

Corak yang lit ni buat kuih ni jadi tarikan orang , yang buat dia lagi sedap sebab dibuat dengan gunakan kulit popia yang nipis tapi isi ayam , daging atau kentang buat orang teliur , makin rangup dimasak makin wow! yang paling sedap bila ada dicicah dengan sambal hijau yang pedas . macam mana , craving tak tuh?

KUIH YANG LIMITED SUSAH NAK CARI

  1. Tepung pelita ketuk ketuk ramadhan

Dah nama pun pelita , pelita selalu digunakan time nak raya je kan ha macamtuhlah kuih ni susah sangat nak dapat merasa makan selalunya time puasa je tuh pun dekat bazaar ramadhan sekali setahun je tau! rugi siapa yang tak makan sebab dibuat dengan santan lemak lapisan atas , lapisan bawah pula manis manis gitu , yang paling syok! sebab diletakkan dalam kotak daun pisang tau so mestilah extra sedap kan .

2. Akok Sedak Ngoti

Kuih yang jarang jarang kita dapat sebab asli kelate dan ganu boh , ada dua satu akok bunga satu akok kedut memang rasa lemak lemak dia sebab dibakar dengan sempurna . Dah nama pun akok mestilah dekat kelate dan ganu paling sedap . Bagi saya lah korang pula macam mana.

3. Kuih Talam Cendol

Yang ini pasti ‘rare’, susah dah nak jumpa, kalau ada pun rasanya pasti agak berbeza dengan warisan . Pasti ramai yang menggaru kepala memikirkan, ‘Kuih cendol pun ada? Kuih talam cendol ini mengganti sarikaya pandan berwarna hijau dengan sarikaya berisikan cendol. Sekarang, kalau teringin nak makan cendol tapi taknak terlalu banyak ni lah cendol express dia .

COMMENTS