Ketum ubat atau dadah?

  1. Daun ketum asli untuk perubatan

Daun ketum kira daun yang famous yang tak kira lah dekat mana kita pergi orang akan cari dan tahu pasal daun ni , ia juga dikenali perubatan tradisional kata orang , pemulih tenaga wanita baru bersalin tapi sekarang lelaki yang banyak cari daun ketum ni , kenapa eh?

2. Dah ketagih tapi ketum kena boikot

Tahun 2003 daun ketum terus kena boikot sebab boleh buat orang ketagihan mengandungi mitraginin. So automatik jadi bahan larangan . That why , sekarang ramai yang beli ketum diam diam . betul tak?

3. Makin larang makin menjadi-jadi!

Biasalah manusia ni benda yang takboleh yang larang makin kita buat , tahu ketum dilarang sampai sekarang ramai yang ketagih ketum , beli dan ada pula yang rebus sendiri daun ketum buat sebagai air .

4. Dari ubat jadi dadah

Asalnya daun ketum ni sebagai ubat tapi disebabkan sesetengah orang yang gunakan air rebusan ketum ni dan campur dengan panadol , ubat batuk dan air lain jadikan ketum ni mabuk dan beri lebih tenaga . Ada pula yang berani buat sendiri!

5. Dari tak ambil ketum habis terikut!

Setengah generasi Y ni , mulanya taktahu dan tak ambil tahu pun pasal ketum tapi sebab hasutan kawan atau orang sekekeling , terus ” try” akhirnya ketagih ada pula yang buat sendiri dan buat duit dengan jual air ketum.

COMMENTS