Gelagat Facemask!

Image result for pakai facemask  bercorak

1.Dulu tak kisah , sekarang berebut nak facemask

Macam kita tahu facemask ini dah lama wujud , dekat klinik atau hospital walaupun diberi free pun ada yang tak pakai . Tapi sejak kes koronavirus ni semua berebut nak beli facemask siap ada yang borong buat stok pakai hari-hari . betul tak?

2. Pakai facemask untuk style bukan protect

Lain orang lain cara ada juga yang pakai mask hari-hari siap bercorak , warna- warni untuk style semata bukan untuk protect diri , ada yang pakai tak tutup hidup pun pakai bila untuk ambil gambar je tau . Pelik giler!

Image result for facemask bercorak

3. Stok dah terhad , so beli ikut keperluan

Sejak kes koronavirus ni memang facemask ni terhad , dekat Wuhan memang habis stok sampai Malaysia dermakan 3 juta pfacemask untuk wuhan untuk kegunaan disana . Dekat malaysia sendiri pun kena beli ikut keperluan bukan nafsu pentingkan diri!

4 . Prihatin dekat orang yang memerlukan

Bagi saya baik kita bagi facemask untuk orang yang lagi memerlukan contoh kakitangan hospital , pesakit , budak dan orang tua sebab mereka yang berisiko tinggi untuk mendapat penyakit . Prihatin sikit dekat orang okay!

Image result for nurse kl pakai facemask

5. Jangan harapakan facemask 100%

Ada orang yang beria pakai mask hari-hari sampai berlapis punyalah taknak kena penyakit tapi kalau tak basuh tangan tak jaga kebersihan takda guna juga kan? facemask tu salah satu cara je , selain tu individu yang kena jaga kebersihan sendiri untuk elak mendapat penyakit.

Image result for doktor wuhan luka sebab topwng

COMMENTS