Warna Yang Men’ghairah’kan

Warna basic yang korang perlu tahu macam biru, kuning dan merah tu adalah warna asas (primer).

Then dari campuran dua warna asas boleh dapat warna sekunder macam ungu, hijau dan jingga.

Untuk warna tertier ni adalah campuran dari warna asas dan warna sekunder. So banyaklah warna yang terhasil dan confused nak ingat.

Tapi warna tertier memang lagi menarik dan lagi cantik. Jom! Tengok warna warna tertier.

1. Tan

Warna ni berbeza dengan warna coklat. Kalau kita tengok tan lebih cerah and combination warna dia antara kuning, coklat, putih, hijau, dan kelabu.

2. Jingga

Jingga warna combination merah dan kuning. Tapi bila jadi tertier, dia ada sedikit combinatian warna coklat.

3. Biru

Biru warna asas tapi kalau combination warna hijau dan ungu dia akan jadi turquoise blue.

4. Merah Jambu

Pink ni warna dia soft dan ceria. Warna ni lebih girlish sebab combination warna dia antara merah, tan, jingga dan putih.

5. Merah

Merah antara warna yang terang dan menarik perhatian dan menghairahkan. Bila warna warna yang light macam putih dan jingga combine dengan merah dia jadi lebih soft.

6. Kuning

Warna terang macam kuning ni lebih warm. Kalau dicombinekan dengan jingga dia akan jadi light.

7. Unggu

Warna unggu sama macam warna pink lebih girlsh. Then unggu ni kalau tengok macam pink ada, macam maroon pon ada kan?

8. Coklat

Dalam kepala mesti teringan coklat Cadbury kan? Kalau korang nak tau warna perang ni jugak dikatogorikan sepagai warna coklat.. dia macam Tan tapi coklat lebih dark.

9. Hijau

Hijau ni memang cool! Warna ni juga warna yang selamat sebab hijau digunakan sebagai tanda “jalan” pada traffic light jalan raya, keretapi dan laluan kapal.

10. Kelabu

Grey ni asal dari paduan warna putih dan hitam. Warna ni biasanya dianggap pudar. Tapi sangat simple and senang nak masuk dengan apa-apa warna.

COMMENTS