The Odyssey – Cerita Klasik Dalam 3 Filem Moden

Tanpa kita sedari, filem pecah panggung yang ada pada masa kini kebanyakkannya diinspirasikan dari cerita klasik zaman purba. The Odyssey adalah cerita klasik yang Epic tulisan Homer’s iaitu tentang perjuangan 10 tahun Odysseus untuk pulang ke rumah selepas Perang Trojan. Menceritkan tentang seorang Odsseus yang berjuang menghadapi rintangan untuk balik ke rumah bersama isteri dan anaknya.  Meskipun cerita odyssey telah berkurun lamanya diceritakan namun tema dalam cerita ini sering diangkat  dalam penceritaan yang masih digunakan dalam filem sehingga sekarang.

The Revenant

Filem epik barat yang disutradarai Alejandro G. Iñárritu. Naskahnya ditulis oleh Iñárritu dan Mark L. Smith, diambil daripada The Revenant: A Novel of Revenge karya Michael Punke. Filem ini terinspirasi oleh pengalaman peneroka dan pemburu kulit Hugh Glass. Berlatar di Montana dan Dakota Selatan tahun 1823, filem ini dibintangi oleh Leonardo DiCaprio sebagai Glass, serta Tom Hardy, Semasa meneroka padang gurun yang belum direkodkan pada tahun 1823, Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) telah mengalami kecederaan yang mengancam nyawa daripada serangan beruang kejam., dia juga dirompak serta ditinggalkan untuk mati oleh rakan-rakannya kini terperangkap dan perlu hidup dalam persekitaran yang ekstrim, iaitu cuaca sejuk dan juga berperang dengan puak Orang Asli Amerika. Dia juga ingin membalas dendam terhadap mereka yang mengkhianatinya.  Glass mesti menggunakan kemahiran hidupnya untuk mencari jalan kembali ke rumahnya. Kesedihan dan penderitaan yang disebabkan oleh pembalasan, penunggang bulu yang legenda melayari rupa bumi bersalji untuk menjejaki lelaki yang mengkhianati dia.

The Lord of The Ring

Karya epik fantasi karangan pengarang berbangsa British iaitu J. R. R. Tolkien. Kisahnya bermula dengan sebuah sekuel sebelumnya iaitu buku fantasi The Hobbit, tetapi kemudian dikembangkan menjadi cerita yang lebih panjang. Ia ditulis antara tahun 1937 dan 1949, yang kebanyakannya ditulis ketika Perang Dunia Kedua. Ia diterbitkan dalam tiga jilid pada 1954 dan 1955, dan telah dicetak berkali-kali dan diterjemahkan kepada banyak bahasa. Berkemungkinan, karya tersebut adalah hasil sastera yang paling terkenal dalam abad kedua puluh. Masa depan tamadun terletak pada nasib One Ring, yang telah hilang selama berabad-abad. Pasukan yang berkuasa tidak henti-henti dalam pencarian mereka. Tetapi nasib telah meletakkannya di tangan seorang Hobbit muda bernama Frodo Baggins (Elijah Wood), yang mewarisi Cincin. Satu tugas yang menakutkan terletak pada masa depan Frodo kerana dia menjadi Ringbearer – untuk memusnahkan One Ring di kebakaran Gunung Doom di mana ia dipalsukan. So ini adalah misi untuk Frodo, sebelum dia boleh balik ke rumahnya.

Interstellar

Sebuah filem cereka sains tahun 2014 diarahkan oleh Christopher Nolan. Mengambil tempat pada masa hadapan dimana manusia bergelut untuk meneruskan kehidupan, filem ini mengikuti sekumpulan angkawasan menjelajah melalui lubang cecacing untuk mencari planet baru untuk didiami. Di masa hadapan Bumi, tanaman hijau global dan Debu Bowl kedua perlahan-lahan menjadikan planet ini tidak dapat didiami. Profesor Brand (Michael Caine), seorang ahli fizik NASA yang cemerlang, sedang menjalankan rancangan untuk menyelamatkan manusia dengan mengangkut penduduk bumi ke rumah baru melalui lubang cacing. Tetapi pertama, Brand mesti menghantar bekas juruterbang NASA Cooper (Matthew McConaughey) dan sekumpulan penyelidik melalui lubang cacing dan melintasi galaksi untuk mencari tahu mana dari tiga planet boleh menjadi rumah baru manusia. Cerita ini mengenai  Cooper yang telah terperangkap di planet lain untuk mencari jalan pulang kerana  Cooper melancarkan dirinya dan TARS ke arah lohong hitam untuk mengurangkan berat kapal mereka supaya Amelia dan CASE boleh melengkapkan perjalanan. Cooper dan TARS melepasi ufuk tetapi muncul dalam sebuah tesseract, yang muncul sebagai aliran rak buku; dengan portal yang melihat ke dalam bilik tidur Murphy pada masa yang berlainan dalam hidupnya. Cooper menyedari bahawa tesseract itu dan lubang cacing dicipta oleh makhluk dimensi kelima membolehkannya untuk berkomunikasi bersama Murphy melalui gelombang graviti dan bahawa dia adalah “hantu” Murphy. Dia menghantar data kuantum yang dikumpul TARS dari lohong hitam dalam kod Morse dengan memanipulasi jam tangan yang diberikannya kepada Murphy sebelum dia pergi. Murphy menggunakan data kuantum itu untuk menyelesaikan baki persamaan graviti, membolehkan Pelan A dilaksanakan.

COMMENTS