Rakyat Malaysia Selfish!

Image result for malaysia lockdown

  1. Kemaruk nak holiday

Ada segelintir rakyat yang pentingkan diri , ambil kesempatan bercuti di luar negara , walaupun tahu negara itu bahaya sebab corona virus tapi tetap amik risiko sebab tiket flight murah . Ramai yang “ naik angin” sebab takut disebabkan rakyat yang “ selfish” ni ramai lagi yang kena Covid-19. Tiket boleh beli nyawa takboleh beli ye!

Image result for tiket murah corona

2. Dah wujud kawalan pergerakan tapi degil!

Tindakan ni diambil untuk langkah berjaga-jaga supaya angka covid-19 naik mendadak dan banyak pihak diberi cuti dua minggu dengan nasihat “ Stay at home “ , tapi rakyat Malaysia degil berpusu-pusu balik  kampung walaupun dah dilarang dan dinasihatkan stay tempat mereka berada sekarang  untuk kurangkan  menyebaran virus ni . Makin dilarang makin dibuat!

Image result for keluar masa lockdown

3. ” panic buy “ibarat boomerang

Lepas dapat arahan kawalan pergerakan semua supermarket diserbu rakyat kerana semua berebut beli “ stok makanan”  takut stok makanan habis walaupun Perdana Menteri kita dah cakap “bekalan makanan akan cukup” . Mereka tak sedar disebabkan pembelian panik yang kumpulkan ramai orang tu la yang senang sebarkan virus Covid-19 . Chill , Be smart!

Image result for pembelian panik

4. Pentingkan diri tak fikir orang lain!

Rakyat ambil mudah dengan Covid-19 walaupun angkat kes corona virus ni makin meningkat . Nak tunggu teruk baru nak ambil serious , Kakitangan yang merawat pesakit Covid-19 bertubi bagi nasihat supaya rakyat jangan selfish. Viral di sosial media rayuan  kakitangan yang merawat mangsa virus ni supaya fikir dan tak selfish sebagai balasan prihatin terhadap mereka dan negara kita. “ I Stayed At Work For You , You Stay At Home For Us “

Image result for makan kat kedai even lockdown

COMMENTS