Metropolitan

Wilayah metropolitan adalah sebuah pusat populasi besar yang terdiri atas satu metropolis besar dan daerah sekitarnya, atau beberapa kota sentral yang saling bertetangga dan daerah sekitarnya. Satu kota besar atau lebih dapat berperan sebagai hub-nya, dan wilayah metropolitan biasanya diberi nama sesuai dengan kota sentral terbesar atau terpenting di dalamnya.Sis memang suka dengan bandar yang semakin berkembang kerana ia salah satu  perkembangan pesat bagi sesebuah negara itu.Korang tahu kan semakin berkembang sebuah negara itu semakin banyak tercipta nya benda-benda yang canggih.

Kuala Lumpur, Malaysia

Kuala lumpur adalah  Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, ialah ibu negara dan bandaraya terbesar di Malaysia.Kuala Lumpur tergolong dalam sebuah kawasan metropolitan besar yang turut meliputi sebahagian besar negeri Selamgor, iaitu Lembah Klang, sebuah kelompokan bandar yang diduduki 7.2 juta orang.dan juga kawasan metropolitan yang paling pesat membangun di negara dari segi bilangan penduduk dan ekonomi

New York City (NYC)

New York merupakan bandaraya yang paling ramai penduduk di Amerika Syarikat(AS) dan juga  pusat kawasan metropolitan New Yorksalah   sebuah kawasan metropolitan yang teramai penduduknya.

Burj Khalifa, Dubai

Dubai adalah hab bandar dan perniagaan global di Timur Tengah.Ia juga merupakan hab pengangkutan utama dunia bagi penumpang dan kargo.Hasil minyak membantu mempercepat pembangunan bandar raya, yang sudah menjadi hab perdagangan utama, tetapi rizab minyak Dubai adalah terhad dan tahap pengeluaran rendah.

Tokyo Jepun

salah satu daripada 47 wilayah di Jepun, yang terletak di bahagian timur pulau utama Honshu, dan merangkumi Kepulauan Izu dan Kepulauan Ogasawara. Jumlah penduduk kesemua wad khas adalah lebih 8 juta orang, manakala jumlah keseluruhan penduduk wilayah Tokyo mencecah 12 juta.

Singapore

Republik Singapura ialah sebuah negara pulau yang terletak di tepi hujung selatan Semenanjung Melayu,Singapura ialah pusat kewangan keempat terunggul dan sebuah bandaraya global metropolitan yang memainkan peranan penting dalam perdagangan dan kewangan antarabangsa

HAAA.. ini adalah bandar-bandar metropolitan yang terbesar di setiap negara.Bandar yang merupakan kini sedang giat membangun dengan lebih pesat dan maju. Kecanggihan mereka dalam seni bina dan kreatif serta bajet yang merupakan boleh dikatakan memrlukan modal yang begitu besar..sis kagum dengan bandar metropolitan ini kerana sis memang suka dengan kejayaan sesebuah negara tersebut.

COMMENTS