Biar muka je hitam jangan hati!

  1. Nilai orang dari luaran sahaja

Sekarang ramai yang ” judge the book by its cover” sebab dah mind set kalau tak pakai tudung means teruk kalau rambut perang tak solat . Sedangkan penampilan seseorang tak melambangkan hati dan sifat masing masing .

Banduan yang hafal al-quran bersuara merdu

2. Depan baik dalam diam tikam belakang

Tahun 2020 kita sendiri tahu banyak kes yang kawan makan kawan , depan punyalah baik pijak semut tak mati dalam diam jatuhkan kawan . Ni perangai yang takboleh tengok orang lebih atau dengki . Tak kira perempuan atau lelaki kita sendiri tahu atas diri individu sebagai contoh baru baru ni kes viral ni!

3. Depan macam malaikat belakang macam syaitan

Tak pelik sekarang ramai syaitan bertopengkan manusia tak kiralah musuh , kawan mahupun orang paling kita percaya . Depan kita bukan main baik dalam diam dia jatuhkan kita , kutuk kita ada yang sanggup buat kita tersugkur asalkan dia bahagia. Moral of the story jangan terlalu percayakan orang nanti makan diri.

4. Makan duit haram dengan menipu orang

Macam kita tahu sekarang di Malaysia memang dah banyak viral scammer tipu duit orang , ada juga sesetengah peminta sedekah yang menipu rakyat dengan gunakan budak yang tak sebersalah sebagai punca pendapatan . Buat kerja senang dengan megambil kesempatan

5. Harap kan padi , padi makan tanaman

Bila orang harapkan dan bagi kepercayaan ada pula yang ambil kesempatan depan baik pijak semut pun tak mati , belakang khianat contohnya hantar anak dekat pengasuh tapi anak kena dera . The point is jangan terlalu percayakan orang dan as pekerja bila orang dah bagi kepercayaan kena lah bertanggungjawab dan ikhlas .

Image result for dera budak