Bergaya dengan Blazer

Blazer adalah sejenis jaket yang menyerupai jaket saman, tetapi dipotong lebih santai. Blazers sering menjadi sebahagian daripada pakaian seragam seperti  pekerja syarikat penerbangan, pelajar sekolah , ahli kelab sukan, ataupun dipakai semasa perbentangan agar nampak lebih rapi dan formal.

So, MKR nak kongsi dengan korang dekat mana boleh dapatkan blazer bawah rm100?

Ada beberapa tempat antaranya ;

1. 11 street.my
(Koleksi mantel lelaki gaya Korea 157 (8 pilihan warna)
RM 39.00 (PROMOTION 60%) RM100 (N/P)
2. SHOPEE ( boleh dapat bawah harga RM50 MENGIKUT jenis) ada promotion sehingga 50%
3. LAZADA (harga boleh dapat bawah RM70)
4. H&M SHOP (Harga boleh dapat bawah 100)
5. Downtown Cheras (Dalam lingkungan bawah (100ringgit)
6. Kedai bundle (boleh dapat bawah 100 ringgit)
7. Butik Peace Collection [Blazer Perempuan] Bawah 60ringgit

Picture

JENIS KAIN BUAT BLAZER

1. kain Leather
merupakan salah satu bahan kain yang mahal. Kain ini memiliki karakteristik yang lembut, bahkan sebagian besar blazer yang dibuat dari kain ini tergolong dalam produk fashion waterproof atau anti-air. Jenis blazer yang diperbuat dari bahan leather sangat fashionable sayangnya kurang sesuai dikenakan untuk acara formal.


Picture

2. Kain Wool
Kain wool merupakan kain yang diperbuat daripda wool yang diproses melalui tahap penyisiran sehingga dihasilkan kain yang berkualiti tinggi. Ciri-cirinya cukup berat, panas dan lembut ini banyak dimanfaatkan untuk membuat jas, jaket dan juga blazer.  Blazer dari bahan wool sangat selesa dikenakan untuk acara formal dan dipercaya mampu memberikan kesan elegan pada pemakainya.

Picture

3. Kain Linen
Kain linen termasuk jenis kain yang diperbuat daripd serat tanaman dan bahan mahal yang umumnya digunakan untuk membuat dress maupun casual wear. Kain linen bersifat lembut, sejuk ketika dipakai sangat sesuai dikenakan ketika musim panas. Sayangnya kain linen termasuk kain yang mudah kedut

Picture

4. Kain Sutra
Kain sutra merupakan jenis kain yang dihasilkan dari kepompong larva ulat sutra dan tergolong bahan kain yang cukup mahal. Jenis kain yang memiliki tekstur sangat lembut, mulus dan tidak licin ini  paling ramai diminati oleh kaum wanita. Sesuai dengan karakteristiknya yang lembut, bahan kain ini mudah mengikuti bentuk tubuh dan sangat selesa dikenakan tidak kira cuaca.

Picture

5. Kain Satin
Kain Satin merupakan jenis kain yang dibuat dengan cara ditenun menggunakan teknik serat filamen berkualiti tinggi sehingga dihasilkan kain yang memiliki ciri khas mengkilap dan licin pada bagian permukaannya. Kain ini biasa digunakan untuk membuat blouse, rok, dress, bustier dan juga blazer. Blazer dari bahan satin kurang sesuai dikenakan pada acara formal, namun sangat sesuai dikenakan pada acara-acara khusus seperti pesta pernikahan.

Picture

6.  Kain Curduroy
Kain Corduroy merupakan jenis kain yang dihasilkan dari kain kapas tebal bertekstur halus. Secara sepintas kain ini terlihat menyerupai beberapa tali yang diletakkan sejajar satu sama lain dan kemudian dijahit bersama-sama sehingga memiliki tekstur menyerupai garis-garis pada kain. Bhan corduroy serupa dgn bahan beludru, bezanya corduroy cenderung lebih kaku sehingga kelihatan kurang mewah

Picture

7. Kain Lace
Kain lace lebih dikenali dengan nama kain renda atau kain berenda yang banyak digunakan untuk membuat produk fashion wanita seperti blazer misalnya. Blazer dari bahan lace dipercaya mampu memberikan kesan feminim pada pemakainya dan sangat sesuai dikenakan pada acara spesial seperti pesta pernikahan

Tips menjaga blazer

1. Segera dicuci
Sekiranya blazer tertumpah dengan sebarang jenis pakaian segera dibersihkan dengan sabun dan
air serta dikeringkan menggunakan dryer atau tisu pada tempat yang basah. Jangan biar kesan
tumpahan terlalu lama terutama fabric tebal kerana sukar untuk dibersihkan.
2. Direndam dan dibilas
Material khas seperti satin atau silk jangan di campurkan dengan pakaian lain. Asingkan
blazer gn pakaian lain ketika mencuci. Gunakan sabun serbuk atau cecair. Rendam
beberapa minit dengan pencuci dan bilas. Elakkan daripada guna detergen yang
mempunyai bahan peluntur

Picture

 3. Gantung blazer
Untuk elakkan blazer dripada rosak atau kedut. Biasakan selepas guna gantung dengan
hanger

okey tu sahaja yang Mkr nak kongsikan kepada korang. So, sekurang-kurangnya satu blazer WAJIB ada dalam simpanan almari korang. Blazer ini boleh gayakan dalam acara santai ataupun formal .

COMMENTS