Bagaimana MaGIC mampu mengubah Malaysia?

Pada tahun 2014 MaGIC iaitu Malaysian Inovation & creativity centre telah tertubuh . Sebagai agensi di bawah Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), MaGIC memfasilitasi, menavigasi dan membolehkan ekosistem dengan misi memperkukuhkan kedudukan Malaysia sebagai negara inovasi yang baru muncul. Tapi tak kesemua rakyat Malaysia tahu adanya Magic ini sebenarnya. Hari ini saya telah menjemput En Rizalman Mohd Ali merupakan programe coordinator untuk memberikan penerangan lebih lanjut berkenaan Magic ini. 

1. Apakah sebenarnya magic ini? Siapa target kumpulan magic?

……….. Melihat kepada inovasi dan kreativiti ada perkaitan yang berkait rapat dengan usahawan. Ditubuhkan oleh presiden US iaitu barack obama. Mereka telah membina ekosistem yang paling mampan untuk usahawan.

2. Mentor program Amirin Arsyan dan Albert Lim saya baca dari website magic, apa maksudnya mentorship. Siapa mentor dan siapa kena mentor? Boleh terangkan skit Katakan saya jadi mentee, yg terima mentor, kira brapa lama program ni akan berterusan. Mcm dapat apa saya perlu bawa ke sesi2 mentor ni?

……….Sekiranya baru mula untuk berkecimpung dalam usahawan ni boleh rujuk mentor -menti yang ada di website tu, ada usahawan dari Shopee, Lazada dan Pelbagai lagi.. Tak perlu bayaran pun…..

3. Adakah modal memerlukan untuk permohonan magic ini sebenarnya?

Tidak ada kenakan sebarang bayaran bawah Magic, namun sekiranya bila bisnes naik hingga pontem yang besar akan diberikan penerangan lebih lain…………

4. Apakah itu impak sosial? Bagi beberapa contoh impak sosial? Apakah program impak sosial yang ditawakna oleh magic? Bagaimanakah magic membantu perusahaan inovasi sosial untuk mencapai objektif mereka?

…… Impak itu bahawa usahawan hasil yang terjadi, antaranya ialah golongan rentan… iaitu anak yatim, ibu tunggal….

5. Bagaimana nak mula permohonan? Apa yang akan berlaku dalam proses ini?

Program ini merupakan geran padanan. maksudnya bukan mohon terus, jadi kena dapatkan dahulu dana pendahuluan untuk mulakan bisnes.

Jadi itu merupakan penjelasan serba sedikit, untuk tengok full video boleh layari link dibawah

https://www.facebook.com/mykampusradio/videos/179115647205678/

COMMENTS