ANDA PERLU TAHU RETT SYNDROME

Rett Syndrome adalah genetic brain disorder dan diberi nama selepas orang pertama yang menghidap penyakit misteri ini iaitu Andreas Rett pada tahun 1966. Syndrome ini adalah sangat rare dimana hanya wanita saja yang bolehdihidapi masalah ini. Syndrome ini akan mula untuk menunjukkan tanda-tanda seawal enam hingga 18 bulan. Masalah yang biasa dapat kita lihat kepada orang yang menghidapi Rett Syndrome ini adalah dari segi Bahasa, koordinat badan, dan juga pergerakan yang berulang.

Tanda-tanda dan masalah yang paling utama yang boleh dilihat adalah dimana pesakit Rett syndrome ini akan mempunyai masalah terbantut, susahuntuk berjalan, kepala kecil dan akan menghidap penyakit-penyakit lain seperti sawan, scoliosis dan juga masalah tidur.

Mengapa syndrome ini adalah syndrome yang rare tapi tidak mustahil untukdihidapi oleh para wanita ni Malaysia? Sebab hanya 1 daripada 8500 yang menghidap penyakit brain disorder ini. Syndrome ini akan lebih cenderung untuk terjadi akibat daripada mutasi dan mempunyai empat peringkat. Dalam peringkat-peringkat tersebut, penghidap Rett Syndrome ini akan melalui pelbagai diagnosis dimana di antaranya adalah serangan jeritan, menangis yang tidak terkawal, mengelak daripada pandangan mata, dan sebagainya.

Seperti biasa, syndrome-syndrome yang aneh ini pasti tidak mempunyai rawatan yang boleh memulihkan penyakit ini. Hakikat daripada syndrome ini bermula daripada Jerman tidak membantu kerana ia terhad kepada penulisan dan artikel Bahasa Inggeris. Hanya pada tahun 1983, sebuah artikel Inggeris dihasilkan oleh Bengt Hagberg isitu seorang pediatrician daripada Sweden dan menamakan syndrome ini sebagai Rett. Kemudian pada tahun 1999 barulah seorang ahli fizik berketurunan Lubnan-Amerika, Huda Zoghbi menemukan mutasi yang menyebabkan keadaan tersebut.

Berbalik kepada rawatan Rett Syndrome, ia boleh dibantu dengan pemerhatian daripada beberapa segi penyakit iaitu scoliosis, Long QT Syndrome, dan juga bantuan dari segi cara pesakit ini tidur. Pemerhatian keatas Long QT Syndrome adalah penting kerana pesakit Rett Syndrome ini boleh terkena serangan jantung jika tidak diperhatikan dengan teliti.