5 Aplikasi Kesihatan Mental untuk Membantu Menguruskan “Coronavirus Anxiety”

Banyak dari kita menghabiskan masa di rumah ketika wabak covid-19 melanda negara sehingga kini dan dapat difahami bahawa ada yang menghadapi masalah unutk meneruskan kehidupan seharian.

Untuk meneruskan kehidupan dengan tenang, anda perlu mencuba aplikasi sebagai dorongan disaat mengawal “coronavirus anxiety.”

1. Apabila anda hanya ingin bercakap: Wysa

Walaupun ada baiknya kita mempunyai orang yang disayangi atau profesional kesihatan mental setiap masa, ini tidak selalu menjadi pilihan bagi kebanyakan kita.

Gunakan aplikasi Wysa, chatbot kesihatan mental yang menggunakan amalan dan aktiviti berdasarkan terapi – termasuk terapi tingkah laku kognitif dan dialektik untuk membantu pengguna mengurus kesihatan mental mereka dengan lebih baik.

2. Apabila hari anda tidak bermaya: BoosterBuddy

BoosterBuddy adalah salah satu aplikasi percuma kesihatan mental. Aplikasi ini direka untuk membantu pengguna menjalani hari mereka, terutamanya jika mereka hidup dengan keadaan kesihatan mental. Aplikasi ini dibuat dengan input dari orang dewasa muda yang hidup dengan penyakit mental.

3. Apabila anda memerlukan dorongan: Shine

Aplikasi Shine digambarkan sebagai komuniti penjagaan diri. Ini merangkumi meditasi harian, ceramah, artikel, perbincangan masyarakat, dan banyak lagi, semuanya digabungkan untuk membantu anda menjalin amalan penjagaan diri.

4. Apabila anda perlu bertenang: #SelfCare

Apabila anda merasakan kegelisahan anda mulai meningkat, #SelfCare adalah aplikasi yang harus anda capai. Aplikasi yang direka ini membolehkan anda meluangkan masa dengan muzik, visual, dan aktiviti yang menenangkan.

5. Apabila anda memerlukan sokongan tambahan: Talkspace

Walaupun semua aplikasi ini ada yang ditawarkan, penting untuk diingat bahawa sebilangan daripada kita masih memerlukan sokongan profesional. Terapi dalam talian sangat penting sekarang kerana sebilangan besar daripada kita mengasingkan diri ketika COVID-19. Sekiranya anda mendapati bahawa hidup anda tidak dapat dikendalikan dengan alasan apa pun, jangan rasa malu untuk meminta pertolongan.

COMMENTS