10 Orang Terkaya di Malaysia 2018

10 Orang Terkaya di Malaysia 2018

 

Kita dah nak masuk penghujung tahun dah pun dan korang mesti tertanya tanya siapakah yang masih berada dalam Senarai Top 10 Orang Terkaya di Malaysia untuk tahun 2018? Kalau nak tahuuuuuu, jom kita check this out zassssssssssssss. (Sumber Forbes)

10. Kuan Kam Hon $2.5 B

       

Syarikat Hartalega miliknya merupakan pengeluar latex glove yang utama dan jualan glovenya telah dieksport bukan sahaja di Malaysia malah negara-negara luar juga!

Kuan Kam Hoon juga membuktikan walaupun beliau tidak mempunyai degree dan sekarang lihatlah dunia. Beliau merupakan businessman yang berjaya dan syarikat Top Glove terkenal di peringkat antarabangsa. Oh tetiba bangga jadi rakyat Malaysia! :p

 

9. Lau Cho Kun $2.6 B

Mana orang Sabah? Mesti korang kenal dengan Lau Cho Kun? Beliau merupakan anak jati Sabah bah! Pemegang saham terbesar Hap Seng Consolidated Group tau eeeehhhhhh jangan confuse pulak dengan Hup Seng – Cream Crackers tu!

Beliau banyak fokus kepada hartanah dan juga kelapa sawit. Tahu tak korang,Hap Seng Star miliknya juga merupakan pengedar yang sah kenderaan Mercedes-Benz mewah ini sejak 1969. Fuuuuuhhh, kereta idaman ni!

8. Koon Poh Keong & Poh Ming $3 B

Press Metal adalah pengeluar terbesar di Asia Tenggara. Koob Poh Keong ialah Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan dan Koon Poh Ming merupakan Executive Vice Chairman. Bukan itu je, enam adik beradiknya yang lain juga turut sama membantu mengusahakan perniagaan aluminium ini, barulah the power of siblings!

7. Chen Lip Keong $3.3 B

Chen Lip Keong adalah founder of NagaCorp iaitu kompleks hotel hiburan bersepadu di Phnom Penh. NagaCorp yang menguruskan Kompleks NagaWorld, hotel mewah yang mempunyai kasino yang besar. Patutlah kaya teruk kan?

Selain itu, NagaWorld ada resort yang memang taraf international weh! Ada 1,700 bilik hotel, 2,200 tempat duduk teater, pusat hiburan dan pusat membeli-belah bebas cukai, gempak tak gempak gais?

 

 

 

6. Lim Kok Thay $4.7 B

Siapa yang selalu naik Genting Highland every weekend tu haa korang tahu tak siapa founder Genting Group ni? Lim Kok Thay lah orangnya, beliau merupakan  anak kedua kepada mendiang Tan Sri Lim Goh Tong.

Tapi relaks dulu, Genting Highland belum siap sepenuhnya tau masih dalam construction. Kalau korang nak jalan jalan hidup udara sejuk boleh je nak naik cable car tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii jangan naik time cuti sekolah pulak, memang jem teruk weh!

Ehhhhhhhhhhhhhh, tak habis lagi ni. Nak tahu siapa lagi? Sila click button seterusnya………….

PAGES

1 2
Newer Post

COMMENTS