Vacancy: Untuk Orang Pelik Sahaja!

Let’s face it. Kalau korang rasa nak kerja “something” dengan kadar yang lama, korang mungkin boleh dapat cool names. So, jom kita check it out 5 pekerjaan pelik yang sebenarnya wujud.

1. Profesional Sleeper

Cool work ! Dekat Finland, ada satu hotel ni akan hire orang untuk sleep, test and review keselesaan katil diorang. So, tugas orang ni akan tidur dekat setiap bilik yang ada dekat hotel tu dan bagi review tahap kepuasan diorang. Best gila weh kerja yang kena tidur je. Tak payah nak fikir benda lain.

2. Dean of Pizza

Kalau korang nak tahu Pizza Hut ni ada academy sendiri untuk latih pekerja mereka. So, mana ada academy yang takde dekan kan. Maka, terlahirlah nama Dean of Pizza ni. There you go. Boom !

3. Bride Kidnapping Experts

Bunyinya macam jahat tapi sebenarnya tak pun. Russell Kleinbach adalah seorang penyelidik dan Professor Emeritus dalam Sosiologi di Universiti Philadelphia. Dia dapat title ni sebabnya dia anjurkan peluang untuk wanita diculik agar tidak berkahwin. So, kiranya dia macam life saver lah kan.

4. Wizard of Light Bulb Moments

Fancy dan cool kan ? Nama ni untuk “Marketing Director” . So siapa yang came up dengan gelaran nama ni dia seorang yang power untuk marketing and sesuai sangat dengan kerja ni. Betul tak ?

5. Chief Play Officer

Kita banyak dengar pasal gelaran chief kan ? Tapi kita tak pernah tahu rupanya ada nama Chief Play Officer ni. Well, sebenarnya Toys “R” Us upah kanak-kanak setiap tahun untuk uji mainan mereka sebelum dijual. So kanak-kanak yang diupah ni lah yang jadi chiefnya. Hebat kan. Kecik-kecik dah kerja jadi ketua. Memang powerlah !

COMMENTS