“Unusual Structure” dan Bangunan Unik Di Dunia

Tidak dapat dinafikan bahawa dunia ini penuh dengan karya agung dan seni bina bukan tradisional. Terdapat beberapa perkara unik di planet ini. Banyak arkitek telah membuat struktur buatan manusia dan bangunan besar yang tidak hanya memukau pengunjung tetapi juga melampaui batas alam. Terdapat banyak bangunan luar biasa di dunia yang terkenal dengan bentuknya yang jauh, reka bentuk yang mengagumkan, dan gaya yang unik. Jom tengok beberapa “unusual structure” dan bangunan pelik di dunia!

1. Independence Temple, USA

Independence Temple adalah rumah ibadah dan pendidikan yang dikhaskan untuk keamanan. Struktur binaan rumah ini merupakan antara yang luar biasa di dunia. Seni bina yang menawan di Missouri menguasai latar langit bandar. Dibangun oleh Community of Christ sebagai tindak balas kepada wahyu, seni bina kuil mengingatkan cangkang Nautilus yang melengkung dengan puncak besi tahan karat yang naik hingga 300 kaki yang mana ia menyajikan pelbagai jenis seni keagamaan moden dan tradisional dari seluruh dunia.

2. Ren Building, China

Ren Building adalah bangunan yang dirancang dengan menarik di Shanghai. Copenhagen’s Bjarke Ingels Group (BIG) mengusulkan reka bentuk bangunan dengan meniru watak Orang Cina untuk bersesuaian dengan Ekspo Dunia 2010 “Better City, Better Life” Shanghai. Projek ini dicadangkan untuk hotel, sukan dan pusat persidangan. Bangunan tersebut dilihat sebagai dua bangunan disatukan dengan bangunan pertama yang muncul dari perairan yang menempatkan pusat sukan dan water culture center.

3. Wing Shape Zayed National Museum, United Arab Emirates

Terletak di Saadiyat Island, Abu Dhabi, UAE, ini adalah muzium pertama di pulau yang mempamerkan sejarah, budaya, dan transformasi sosio-ekonomi negara ini. Ia mempunyai lima menara berbentuk sayap dari lanskap buatan yang mempunyai galeri. Muzium ini mempunyai ruang persembahan yang berbeza. Auditoriumnya yang besar menawarkan set untuk persembahan dan filem. Lobi digabungkan dengan lebih banyak tempat untuk mewujudkan suasana yang sempurna untuk persembahan tradisional termasuk pembacaan puisi, muzik, dan tarian.

4.Basket Building, USA

Dibangun dalam bentuk bakul raksasa serta struktur yang menarik bagi mereka yang ingin mengagumi perkara unik di dunia. Terletak di Ohio, AS, ini adalah antara struktur unik dunia yang menempatkan ibu pejabat Syarikat Longaberger Basket. Bangunan yang unik itu diinspirasikan daripada normal shopping basket dan 160 kali lebih besar daripada keranjang sederhana Longaberger. Kerana bentuknya yang eksklusif, ia berubah menjadi salah satu tempat tarikan pelancongan utama di bandar tersebut.

5. Cybertecture Egg Office Building, India

Menggabungkan bentuk semula jadi dengan teknologi inovatif, bangunan pejabat eksklusif ini adalah keajaiban seni bina bagi para pengunjung. Bangunan ini direka oleh sebuah firma yang berpusat di Hong Kong. Bangunan ini mempunyai seni bina ikonik yang dilengkapi dengan reka bentuk persekitaran, sistem kawalan yang sangat baik, dan kejuruteraan evolusi. Ciri-ciri ini menjadikan bangunan paling eksklusif untuk bandar Mumbai.

COMMENTS