Tag: universiti malaya

1 2 10 / 11 POSTS
Pelajar UM memuji pentadbiran PMX & Menteri Pendidikan Tinggi, Dr. Zambry

Pelajar UM memuji pentadbiran PMX & Menteri Pendidikan Tinggi, Dr. Zambry

Pelajar UM hargai usaha baik Menteri KPT yang selalu engage dengan mahasiswa. Tapi student UM je ke?
AUKU: Kebebasan Baru MPP Urus Duit

AUKU: Kebebasan Baru MPP Urus Duit

Pindaan Seksyen 48 (11) yang menyaksikan MPP ada kuasa menguruskan sendiri akaun dan kewangan persatuan mahasiswa. Senang cerita lepas ni, MP
“Ahli Lembaga dah tua, tak tahu masalah sebenar pelajar ..”- Kesatuan Pelajar UM

“Ahli Lembaga dah tua, tak tahu masalah sebenar pelajar ..”- Kesatuan Pelajar UM

Kat Malaysia lebih kepada orang tua dan ahli-ahli lembaga yang betul dan berkuasa. Pelajar hanya golongan minority untuk bersuara- konsep MPP
Pemimpin pelajar yang bebas & lantang hanya bagi masalah buat KPT?

Pemimpin pelajar yang bebas & lantang hanya bagi masalah buat KPT?

Ada perkara yang kementerian dan ahli lembaga utamakan dan MPP utamakan perkara mahasiwa. Selalunya dua agenda ini ada pertembungan kuasa, ma
“Kalau Naib Canselor tak suka KMUM, dia boleh sesuka hati lucutkan jawatan MPP”- Kesatuan Pelajar UM

“Kalau Naib Canselor tak suka KMUM, dia boleh sesuka hati lucutkan jawatan MPP”- Kesatuan Pelajar UM

Bagaimana 12 ahli lembaga yang dah berusia, bukan pelajar dan tidak tinggal di kampus- boleh dapat kuasa tentukan lantikan MPP, sangat tak ad
AUKU: MPP di ‘kuasai’ Ahli Lembaga

AUKU: MPP di ‘kuasai’ Ahli Lembaga

Kita beri kuasa pada pelajar lantik MPP dalam universiti mereka, tapi tiba-tiba ada kuasa lain (lembaga) menghalang keputusan pelajar. Bak ka
Orang muda tahu tentang #PRK #KKB dan calon-calonnya?

Orang muda tahu tentang #PRK #KKB dan calon-calonnya?

Kami tanya di kampus UM, apa mereka tahu tentang pilihan raya kecil kuala kubu bharu beberapa sebelum hari pengundian. Agama, jantina atau ke
“Nak lelaki tua sebab nak dijaga, bukan kita jaga dia”- Gadis muda UM

“Nak lelaki tua sebab nak dijaga, bukan kita jaga dia”- Gadis muda UM

Anak dara sekarang 'selek' jugak, nak 'daddy-daddy' tapi tak nak JAUH TUA sangat pulak. Melepaslah pakcik-pakcik berusia kat luar sana :')
Quick Tour University Malaya, Untuk Orang Muda

Quick Tour University Malaya, Untuk Orang Muda

Tak tau nak sambung mana selepas #SPM? Apa je yang menarik dekat uni tu? Dari #student untuk student kami share dekat anda supaya boleh buat pilihan
University Ranking Obsession

University Ranking Obsession

Adakah University Ranking memainkan peranan yang penting untuk mendapatkan kerja dan gaji yang besar? MKR lurai dan bincangkan topik ini di slot Kante
1 2 10 / 11 POSTS