Shin Chan Pernah Hidup?

Siapa je tak kenal dengan watak kartun yang perangai gila-gila ni? Bukan kanak-kanak je yang suka even orang dewasa pun layan animasi dari negara matahari terbit tu.

Walaupun kartun ni lebih kepada black comedy and dark slap stick tapi sebenarnya kisah Shin Chan sebenarnya sangat tragis.

Sebenarnya ada dua cerita yang MKR dengar mengenai kisah tragis hidup Shin Chan ni so jom kita lihat!

Kisah Benar Shin Chan

Nama Shin Chan dalam real life adalah Shinnosuke Nohara. Macam watak yang dalam kartun, dia sebenarnya memang nakal.

Satu hari Shin Chan bermain dekat depan rumah dia dengan adik dia. Masa dorang tengah main, tiba-tiba adik dia pergi ke tengah jalan yang memang jadi laluan untuk kereta lalu-lalang.

Untuk selamatkan adik dia, dia terus berlari tapi malangnya kedua-dua mereka maut sebab dilanggar kereta.

Cerita yang kedua pula, dikatakan yang mak Shin Chan bawak dorang dua beradik pergi pasar.

Semasa mak dia tengah sibuk shopping, adik Shin Chan dikatakan telah lari ke highway dan dia yang ternampak terus lari untuk selamatkan tetapi gagal.

Mereka terkorban akibat dilanggar kereta yang tengah laju.

Akibat terkejut dengan pemergian kedua anak-anaknya, Hiroshi (ayah Schin Chan) dan isteri melukis kenangan mereka menggunakan crayon milik Shin Chan yang dorang jumpa dalam kereta untuk lepaskan rindu.

So, dari situlah terhasilnya kartun Crayon Shin Chan, hasil Yoshito Usui, seorang pelukis Manga di Jepun.

Kisah Benar atau Mitos Semata?

Korang mesti tertanya-tanya kan cerita Shin Chan ni real ataupun rekaan Yoshito je? Rupa-rupanya watak Shin Chan ni sebenarnya hanyalah mitos dan ianya imaginasi Yoshito sahaja.

Sebenarnya Shin Chan adalah watak Yoshito masa kecil dulu. Seorang kanak-kanak nakal yang tak boleh buat sesuka hati dia maka terjadilah Shin Chan dalam dunia manga dan anime.

Kalau ikutkan memang tak ada pun kubur Shin Chan dan adik dia. Rumah dorang pun orang tak pernah jumpa jadi ianya hanyalah cerita mitos. Walaupun mitos, kisah dia dah bagi pengajaran dekat kita semua.

Apa pun kartun Crayon Shin Chan ni dah menceriakan masa kanak-kanak kita semua.