Sehidup Semati…Dengan Mayat.

Korang sanggup ke hidup dengan mayat? Mayatkan berbau dan busuk tapi ada manusia yang sanggup hidup dengan mayat di Tana Toraja Sulawesi, Indonesia.

Kalau kita yang baru tahu pasal budaya ni mesti kita akan rasa pelik dan menakutkan. Tapi bagi diorang benda tu dah biasa! Pada diorang budaya ni tak ada benda yang nak ditakutkan sebab pada diorang mayat tinggal dengan diorang tu pun family sendiri, atuk nenek atau moyang.

Bagi penduduk kat Tana Toraja Sulawesi, Indonesia, mereka anggap itu adalah culture diorang, untuk upacara pengebumian diaorang akan ada kerbau.

Kepercayaan diaorang macam kerbau tu kenderaan si mati dekat alam sana. Sebab tu diorang simpan mayat, untuk upacara pengebumian tu mahal, jadi diaorang akan simpan sampai mampu untuk buat upacara tu.

Mungkin ada yang tanya pasal bau mayat yang busuk, macam mana diorang boleh hidu hari hari kan? Pasal bau diorang awetkan mayat tu, bg tak busuk. Ada nurse akan datang bermusim untuk bagi ubat untuk pengawetan.

Plus kalau ada yang meninggal, tidak dibenarkan menangis. Diorang kena ketawa. Kalau aku jadi mayat tu aku menangis woii! Tapi nak buat macam mana kan? Sebab itu adalah adat dan budaya diorang. Kita just respect je lah.

COMMENTS