Rawatan akustik bagi sebuah bilik Hostel

Bunyi adalah gelombang yang mengembara melalui angin. Kelengkapan dan reka bentuk bilik merupakan perkara utama dalam menghasilkan bunyi yang menarik dalam sebuah bilik. Untuk menjadikan sebuah bilik mempengaruhi bunyi yang menarik, ia memerlukan kos yang tinggi dan arkitek yang cantik digunakan.

 

 

Dalam topik ini, saya berkongsi cerita dan pendapat tentang  menjadikan sebuah bilik seperti hostel  di lengkapi dengan bunyi yang menarik dengan kos yang mampu dimiliki.

Bilik akan kelihatan lebih menarik selepas rawatan bunyi dilakukan.

Sebuah bilik berkenaan memerlukan kelengkapan penting dan rawatan yang menarik untuk bunyi melepasi dan merentasi ruang-ruang.

Perkara pertama adalah penting  melakukan ‘soundproof’ treatment. ‘Sound proof’ treatment adalah serapan yang menghalang bunyi daripada menembusi keluar bilik. Ia dapat membantu mengawal bunyi dan memberi impak kepada pengguna. Ia berupa seperti span atau lapisan kayu-kayu.

Ia diletakkan di dinding atau ceiling bilik.

 

         

 

Terdapat beberapa jenis ‘sound proof’ di pasaran audio. Harga yang tinggi menghasilkan kedapan yang baik dan berkualiti.

Seterusnya bagi memenuhi ruang di bilik, karpet merupakan aset yang kedua penting. Atau selain daripada pengunaan karpet pemilik boleh menggantikan karpet dengan hiasan permaidani yang berbeza.

 

 

Ia membantu bagi serapan bunyi di lantai.

 

PAGES

1 2
Newer Post

COMMENTS