Kebaikan Mendapatkan Vaksin COVID-19

Walaupun lebih banyak vaksin COVID-19 sedang dikembangkan secepat mungkin, proses dan prosedur rutin tetap ada untuk memastikan keselamatan vaksin yang dibenarkan atau disetujui untuk digunakan. Keselamatan adalah keutamaan, dan ada banyak kebaikan kenapa individu perlu untuk mendapatkan vaksin.

Vaksinasi COVID-19 akan membantu mengelakkan anda daripada mendapat COVID-19

  • Berdasarkan apa yang kita ketahui mengenai vaksin untuk penyakit lain dan data awal dari ujian klinikal, para pakar percaya bahawa mendapatkan vaksin COVID-19 juga dapat membantu mencegah dari sakit parah walaupun mendapat COVID-19.
  • Melakukan vaksin sendiri juga boleh melindungi orang di sekitar anda, terutama orang yang berisiko tinggi mendapat penyakit teruk dari COVID-19.
  • Pakar terus melakukan lebih banyak kajian mengenai kesan vaksinasi COVID-19 terhadap keparahan penyakit dari COVID-19, serta kemampuannya untuk mencegah orang menyebarkan virus yang menyebabkan COVID-19.

Vaksinasi COVID-19 adalah kaedah yang lebih selamat sebagai perlindungan

  • Ujian klinikal semua vaksin menunjukkan bahawa ia selamat dan berkesan sebelum sebarang vaksin dibenarkan atau disetujui untuk digunakan, termasuk vaksin COVID-19. Manfaat yang diketahui dan berpotensi dari vaksin COVID-19 mesti melebihi risiko yang diketahui dan berpotensi dari vaksin untuk digunakan di bawah apa yang dikenali sebagai Emergency Use Authorization (EUA).
  • Mendapatkan COVID-19 mungkin menawarkan perlindungan semula jadi, yang dikenali sebagai kekebalan. Bukti terkini menunjukkan bahawa jangkitan semula dengan virus yang menyebabkan COVID-19 jarang terjadi pada 90 hari selepas jangkitan awal. Walau bagaimanapun, para pakar tidak tahu dengan pasti berapa lama perlindungan ini berlangsung, dan risiko penyakit dan kematian yang teruk akibat COVID-19 jauh melebihi manfaat imuniti semula jadi.
  • Vaksinasi COVID-19 akan membantu melindungi anda dengan membuat tindak balas antibodi (sistem imun) tanpa perlu mengalami penyakit.
  • Kekebalan semula jadi dan imuniti yang dihasilkan oleh vaksin adalah bahagian penting dari penyakit COVID-19 yang cuba dipelajari oleh pakar, dan CDC akan memberi maklumat kepada orang ramai apabila bukti baru tersedia.

Vaksinasi COVID-19 akan menjadi alat penting untuk membantu menghentikan wabak

  • Memakai mask dan melakukan penjarakan sosial membantu mengurangkan peluang terkena virus atau menyebarkannya kepada orang lain, tetapi langkah-langkah ini tidak mencukupi. Vaksin akan berfungsi dengan sistem kekebalan tubuh yang bersedia untuk melawan virus jika terdedah.
  • Gabungan untuk mendapat vaksin dan mengikuti cadangan CDC untuk melindungi diri sendiri dan orang lain akan memberikan perlindungan terbaik dari COVID-19.
  • Menghentikan wabak memerlukan semua alat yang kita ada. Oleh kerana pakar mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana vaksinasi COVID-19 dapat membantu mengurangkan penyebaran penyakit di masyarakat, CDC akan terus mengemas kini cadangan untuk melindungi masyarakat menggunakan sains terkini.

COMMENTS