FAKTA MATA : Dari Mata Jatuh Ke Hati

Rata- rata manusia memiliki hampir 200 helai bulu mata bahagian atas, dan hampir 100 helai bulu mata bahagian bawah. Siapa rajin boleh lah kira sendiri.

Panjang bulu mata tak sama. Selalunya bulu mata bahagian tengah lebih panjang berbanding bahagian tepi. Sebab itu bila pakai maskara, part tengah melentik gila.

3. Bulu mata terdiri daripada 10% air dan 90% protin seperti keratins and melanins.

4. Ada kajian mengatakan bulu mata kita ada wujud sejenis “mites”. Dia akan keluar waktu tidur, and makan cell mati untuk mengelakkan pori bulu mata kita tersumbat. Thats why if bulu mata uolls tidak dibersihkan selalu, maka mites ini akan bawak geng so boleh menyebabkankan jangkitan.

5. Gugur 1 hingga 5 helai setiap hari. Bulu mata yang normal ialah bulu mata yang gugur setiap hari. Jangan risau, its still consider as NORMAL. Hal ini kerana, bulu mata kita diperbaharuai setiap 90 hari. Bukan sebab orang rindu.

So untuk girls or boys, pastikan jaga bulu mata korang. Bila tak bersihkan maskara atau cuci bulu mata dengan baik, nanti effect sekali ke mata awak tau. Then boleh menyebabkan mata merah, gatal, pedih dan etc.