Body Part “Grooming” Untuk Haiwan

Sesi Memandikan Haiwan – Dari semua aspek grooming, mandi adalah yang paling memerlukan perhatian. Dua perkara untuk memandikan haiwan adalah produk dan kaedahnya.

Cara termudah adalah dengan menggunakan bathtub dengan persiapan mencuci seluruh badan dengan menggunakan shampoo dan conditioner serta alat pengeringan bulu haiwan selepas mandi.

Essential services termasuk memotong kuku dan membersihkan mata, telinga seta gigi juga perlu diambil berat.

Gigi – Sekiranya haiwan anda mempunyai bau mulut, gusi merah atau bengkak serta gigi berubah warna, anda perlu membawanya ke doktor haiwan untuk menjalani pemeriksaan. Dan jika tingkah laku merangkumi perubahan selera makan atau tidak dapat menelan makanan, disarankan untuk menjaga gigi haiwan peliharaan.

Memotong kuku – Jika anda mendengar cakaran yang tajam pada permukaan yang keras, sudah tiba masanya untuk kuku haiwan dipotong sekurang-kurangnya seminggu sekali.

Cara memotong kuku haiwan yang betul adalah dengan:

  • Angkat kaki haiwan secara perlahan serta pastikan tidak ada bulu yang menghalangi untuk memotong.
  • Potong hanya di hujung kuku haiwan.
  • Elakkan memotong melewati lekuk kuku kerana ini akan berisiko melukakan (kawasan merah jambu kuku yang berisi saluran darah haiwan).

Membersihkan Mata – Pembersihan mata adalah salah satu proses penjagaan yang paling mudah. Sama seperti manusia, haiwan juga mempunyai air mata. Dengan memastikan sudut mata tidak selalu berair, mata haiwan harus dibersihkan untuk mengelakkan jangkitan kuman berlaku.

Membersihkan Telinga – Pembersihan telinga adalah bahagian penting dari rutin penjagaan asas haiwan anda. Ia harus dibersihkan bagi mengelakkan pendedahan kepada jangkitan atau kuman di telinga haiwan.

Penjagaan Bulu – penting untuk kesihatan haiwan kerana ia membantu mencegah masalah kulit yang merangkumi:

  • Comb cut: adalah salah satu potongan paling asas untuk kucing. Penjaga berlesen akan memotong rambut antara 1/2 dan 1 inci, yang membolehkan kucing anda tetap hangat dalam cuaca yang lebih sejuk sambil mengurangkan bulu gugur.
  • Lion cut: selalunya diberikan kepada baka panjang seperti Parsi dan Maine Coons, potongan singa memerlukan pemangkasan atau mencukur bulu kucing kecuali pada kepala, leher, kaki dan ekornya. 
  • Hygiene cut: dilakukan untuk menjaga kebersihan kucing dengan memotong bulu di private kucing. Hygiene cut ini praktikal untuk baka panjang dan juga kucing tua atau berlebihan berat badan yang menghadapi masalah membersihkan diri.

COMMENTS