10 Bangunan Unik di Dunia

Jika sesetengah manusia berlumba-lumba membina bangunan pencakar langit siapakah yang paling tinggi di dunia, manakala sebahagian daripadanya pula berusaha untuk menghasilkan rekaan senibina siapakah yang paling pelik dan unik di dunia. Dan ini adalah di antara 10 reka bentuk senibina yang paling memukau di seluruh dunia. Jom cekidot dengan kiteorang!

#1 30 ST Mary Axe, London


Merupakan sebuah pusat kewangan tertua di dunia dan merupakan bangunan ekologi yang pertama di London .  Empat puluh satu tingkat tinggi, ia menyediakan 46,400 meter persegi bersih ruang pejabat bersama dengan arkid kedai dan kafe diakses dari piazza yang baru diwujudkan. Pada tingkat paling atas bangunan in, terdapat sebuah bilik kelab yang menawarkan panorama 360 darjah yang menakjubkan di seluruh ibu kota. Sangat mengagumkan!

#2 Guangzhou Opera House China

Opera House terletak di tengah-tengah pembangunan kebudayaan Guangzhou. Reka bentuk unik twin-batu itu menghubungkannya ke Sungai Pearl, menyatukan bangunan kebudayaan bersebelahan dengan menara kewangan antarabangsa di bandar baru Zhujiang Guangzhou. Sangat bijak kan!

#3 Dancing House, Prague


Dancing House terletak di lokasi yang baik iaitu di Sungai Vltava di Prague. Reka bentuknya unik, dan terutamanya menarik di pusat bandar kerana ia adalah bangunan moden yang dikelilingi oleh seni bina bersejarah. Merupakan rumah kepada salah satu restoran terkemuka di bandar ini, Restoran Ginger & Fred. Dari bangunan ini, korang dapat menikmati keindahan panorama sungai melalui Charles Bridge, dan ke Prague Castle. Bolehlaa berangan-angan sambil menikmati angin malam di sini!

#4 Aquadom, Berlin, Germany


Dikenali sebagai tangki ikan silinder terbesar di dunia dengan ukuran diameter 25 meter dan diameter 12 meter. The Aquadom terletak di dalam Radisson Blu Hotel di Berlin-Mitte. Aquadom dikendalikan oleh Sea Life Berlin, yang terletak betul-betul di sebelah hotel. Pengunjung ke hotel dan Sea Life Berlin boleh melakukan perjalanan yang menakjubkan dalam silinder gergasi ni sambil merasai suasana habitat kehidupan laut. Lain dari yang lain kan!

#5 La Pedrera, Sepanyol


Digelar dengan nama Casa Mila adalah salah satu karya yang paling kreatif yang telah dicipta oleh Gaudi. Terletak di Passeig de Gracia, boulevard utama Barcelona, bangunan ini telah ditugaskan oleh Keluarga Mila selepas Gaudi menemui kejayaan besar dengan kerja sebelumnya di Casa Batllo. Ia telah diisytiharkan sebagai Tapak Warisan Dunia pada tahun 1984. Waduh, penuh nostalgia tempat ni kan!

PAGES

1 2

COMMENTS