Silent Art: Seni Extrordinary

Pernah tak jalan2 tengah bandar dan ternampak seorang penghibur jalanan memakai pakaian menarik dengan solekan dan gaya yang menarik tetapi tidak mengeluarkan suara? Kalau pernah, korang sebenarnya bertemu dengan Mime! Hah? Apa pulak Mime ni?

Mime adalah sejenis silent art yang melibatkan lakonan atau komunikasi hanya menggunakan pergerakan, bunyi, gerak isyarat, dan ekspresi muka.

The Statue

Jenis art performer yang menampilkan diri dengan warna emas. Menahan daripada bergerak dan diam adalah permainan utama mereka. Beberapa patung bersifat kinetik – bergerak apabila diberi oleh duit syiling yang jatuh ke dalam topi mereka, atau mengejutkan melangkah lebih dekat untuk melihatnya.

The One-Man Hand

Merupkan orchestra, band, atau cacophony iaitu suara lengkap yang semuanya berasal dari satu manusia dengan pelbagai instrumen. The One-Man Band ini mengagumkan orang ramai dengan berapa banyak alat yang dapat mereka mainkan sekaligus dan kepandaian bagaimana mereka mengumpulkan susunan bunyi alat muzik.

The Flash Mob

Jenis persembahan yang bergantung pada elemen kejutan dan mengubah restoran atau stesen keretapi biasa menjadi pemasangan persembahan yang teratur, melibatkan sekumpulan penari, flash mob telah digunakan berulang kali bukan hanya untuk tujuan seni, tetapi sebagai alat pemasaran.

Quirky Talent

Pelakon dengan bakat yang unik menarik penonton dengan rasa hairan dan membuat mereka bertanya, “Bagaimana mereka melakukannya?” apabila mereka melakukan aksi unik seperti eyebrow dancing, walking like a crab, extreme pen spinning dan limbo skating.

Social Experiment

Pelaku eksperimen sosial adalah orang yang biasanya “menguji” sifat manusia dengan pelbagai jenis interaksi. Kadang-kadang komedi, kadang-kadang,menyentuhkan perasaan mereka yang menonton di kaca tv – yang telah menjadikannya popular sejak 10 tahun kebelakangan ini di media sosial dan internet.

COMMENTS