Punk Not Dead!

Ketepi budak budak raver dan hipster, bagi laluan dekat budak punk nak lalu! Hehehehe

Bila sebut je punk mesti korang imagine rambut Mohawk pacak pacak, pakai jaket kulit, spike tajam, kasut but Doc Mart dan jeans kan? Ok sis ni bukan lah otai dalam subculture punk ni pun, but just nak share dengan korang secara general lah budaya Punk yang pernah mencetuskan dan tular di Malaysia satu ketika dulu sehingga kini.

 

Sejarah

Budaya punk ni pada asalnya berunsurkan politik berhaluan kiri dan anarki. Bermula di New York, dan antara band punk yang menjadi revolusi dalam punk ini of courselah legend The Ramones dan Blondie.  Dan juga daripada band The Sex Pistols yang memang famous waktu tu.

Seawal tahun 80an, underground di Malaysia dimulakan oleh remaja dan diorang ni banyak terpengaruh muzik punk dari luar. Start dari situ lah diorang ni kumpul kaset, majalah dan semua yang berkaitan dengan punk dari luar negara bawa ke Malaysia. Antara band yang terawal yang menghidupkan scene punk di Malaysia ialah band Malaria dari Terengganu.

Joe Kidd pengasas terawal punk di Malaysia dan juga band rock punk Carburetor Dung.

Di Malaysia, budaya punk ini selalu orang pandang sebagai sesuatu yang negatif, tak sopan, bertentangan dengan agama dan tak sesuai dengan budaya kita, setuju tak gais? Tak semua punk macam tu. Ini hanyalah typical streotype. Tahu tak dekat negara US dan Eropah, diorang disana banyak terlibat dalam NGO dan buat kerja-kerja kemanusiaan dan kemasyarakatan. So sebab diorang lain sikit dari kita, kita nak kena pandang diorang ni ‘lain’ pulak kan?

Fesyen

From head to toe gaya budak punk!

Rambut

Pakaian 

 

 

 

 

Kasut Boots

 

 

Muzik

Band-band punk yang korang patut layan!

The Pilgrims

Band yang terawal yang mengetengahkan rock punk. “Perfume Garden’ album pertama mereka dan band ini berasal dari Kuantan, Pahang. Memang legend!

Armpunk Sindicate

Ni antara band punk yang rare, budak-budak bawah umur bhai dah perform. Tagline diorang pun ‘Too Young For Punk’ and paling kecik sekali bassist diorang umur 12 tahun beb. Band Armpunk Sindicate ni mereka berempat dari Ampang. Power en?

Dum Dum Tak

‘Hentikan Penindasan’ – one of their album yang menentang penindasan dan juga menentang autoriti. Lagu- lagu band Dum Dum Tak ni memang banyak berunsurkan politik di Malaysia. Semua dia langgar hahaha lagu pasal najib, pasal petrol and banyak lagi. Dan mostly lagu diorang dalam Bahasa Melayu so memang senang nak sampaikan mesej and lirik diorang tak berlapik langsung. Power!

Lifestyle

Ini dari official website Rumah Api :

“RUMAH API society is defined by a set of shared values ​​and convictions. It is both the local and international community . It is a community that is committed to social justice , equality , anti- authoritarianism , autonomous action , collective processes , and to develop structures and institutions operating on alternative principles . Our community includes artists and activists whose work promotes critical analysis and the possibility of expanded vision for our lives and the lives of our neighborhoods, cities , and communities . It includes punks who embrace the ethos of Do- It-Yourself , express positive outrage , and reject corporate commercialism . It includes nomads , squatters , fringe population , and people in the community who find the RUMAH API place to be heard and appreciated.

Our space is always available to punk , activists and other organizations for meetings, work – shops, forums, benefits , workshops and so on . . RUMAH API also provides space and other resources for Food Not Bombs as well.”

Rumah Api ialah art space untuk aktivis and local artist perform muzik alternatif. Dan kebiasaanya, di Rumah Api ni satu komuniti yang committed kepada social justice, equality, anti-autoritarianisme, autonomi dan juga membangunkan institusi berdasarkan prinsip alternatif. Terletak di Pekan Ampang, satu tempat untuk budak budak punk express their music, culture and  ….

Kalau korang nak tahu any gigs or aktiviti yang related boleh follow social media diorang :

Facebook Rumah Api

Twitter @rumah_api

 

p/s: Aku bukan punk tegar, baru je belajar pasal punk. Kalau ada info salah, jangan lah kecam. Watlek wat chill je, okay?

COMMENTS