Salah Guna Foundation dan Cara Mengatasinya.

Picture
Sama ada korang akan nampak Natural atau totaly glam? Pemilihan Foundation yang betul sepatutnya menjadi asas kepada kecantikan anda. Tapi produk yang penting ini bukan sekadar Just apply- apply – and go right? Kadangkala ia boleh jadi rumit! Kini terdapat pelbagai cara ,formula,dan kaedah untuk membuatkannya jadi lebih perfect!

Walaupun korang rasa macam rumit dan korang bukanlah pro, sila baca sehingga korang boleh elakkan 7 kesilapan dalam kecantikan yang luar biasa! Dan ketahui tips untuk perbetulkan cara anda.
1.Pilih Perfect shade yang betul
“Kesilapan yang biasa seorang wanita adalah tidak menguji asas dalam cahaya semula jadi dan beralih di pergelangan tangan, tangan, atau lengan anda sebelum membeli,” kata Kim Soane, pengarah Bobbi Brown kesenian global. “Sentiasa menguji shade anda pada sebelah muka anda, antara hidung dan bahagian pipi, kerana muka adalah kebanyakannya mempunyai warna yang sama seperti badan anda. Test tiga sampel yang pelbagai dari ringan kepada lebih gelap dan pasti warna yang betul akan sampai ke kulit anda. ”
2.Menggunakan formula yang salah untuk jenis kulit anda

“Formula memainkan peranan penting apabila memilih jenis bedak asas” kata Sephora pro Erik Soto. “Jika anda mempunyai kulit kering, kemasan yang lebih berseri akan membuat anda terhidrat sepanjang hari, manakala kemasan semi-matte, yang boleh dicapai dengan Marc Jacobs Marvelous Mousse baru, sesuai untuk kulit kombinasi. Dan jika kulit anda berminyak , produk matte akan memastikan si pemakai lebihi bersinar ” Jika anda tidak mengikuti garis panduan ini, kulit anda tidak akan kelihatan elok. Sebagai contoh, memilih bedak asas yang berkrim pada kulit berminyak boleh menyerlahkan liang tersumbat atau jerawat. Rumusan matte boleh membuat tompok kering pada kulit kelihatan lebih menonjol. Syukurlah, ada sebenarnya teknologi yang direka khusus untuk kulit masalah! Cuba Makeup Neutrogena SkinClearing Oil-Free.

3. Tidak switching secara bermusim untuk sepadankan dengan tona kulit anda

Sebaik sahaja anda menyelesaikan pemilihan bedak asas yang sempurna, takkan boleh berpatah balik! Tetapi dalam semua kemungkinan,perlu diingat, wajah anda tidak kekal dengan warna kulit yang sama sepanjang musim. (Tidak kira bagaimana anda setia dengan SPF!) Matahari cenderung untuk memanaskan badan manakala musim sejuk meninggalkan kita dengan sentuhan pucat. Nasihat yang terbaik? Berpegang kepada warna yang lebih cerah, tetapi mencampurkannya dengan bahagian yang sama cecair yang mengandungi nada keemasan.
4. Menggunakan alat yang salah (atau jari anda!) Untuk apply Foundation ke kulit.

“Saya menggunakan berus asas sintetik dan sudahkan ia dengan span BeautyBlender lembap,” kata Selebriti Makeup Artist Neil Scibelli. “Gabungan ini memastikan liputan dan penamat yang seakan airbrushed. Jari anda mungkin mempunyai bakteria, kotoran, dan minyak, yang anda tidak mahu tersebar di seluruh muka anda, terutamanya jika anda mempunyai jerawat! Menggunakan berus asas akan membantu anda menggunakan produk dengan baik dan akan meninggalkan kulit yang lebih sempurna. ” Untuk mengelakkan jerawat atau minyak daripada merebak, pastikan untuk membersihkan berus anda setiap dua minggu.

5.Terlalu Terbuka dengan Bedak anda

Sudah terlalu lama untuk menetapkan foundation anda dengan warna gelap. Memang bukan rahisa lagi bahawa proses ini untuk kelihatan lebih heavy & cakey, tetapi bagaimana pula untuk seorang wanita yang mempunyai anak dan workaholic kelihatan segar sepanjang hari? (sehinnga petang dan mungkin juga malam)? Syukurlah, setiap deretan rak yang menjual barangan kecantikan kini menawarkan pelbagai translucent powder set make up.Selain mengekalkan wajah anda ,serbuk ini adalah sempurna untuk melawan sinaran.
6.You’re doing too much

Foundation yang sempurna meliputi semua kelemahan anda tanpa kelihatan seperti bersolek. Anda akan tahu bahawa formula dan bayangan adalah sempurna untuk anda apabila ia benar-benar kena pada kulit anda. Tetapi bagaimana anda boleh memastikan kemasan produk? Kami mengesyorkan ujian asas di belakang tangan anda atau pergelangan tangan anda.Anda pasti boleh dapat jangkakan bagaimana sesuatu di letak pada kulit anda selepas ia telah digunakan; apa-apa yang kelihatan atau terasa berat hanya akan kelihatan dan rasa lebih teruk pada muka anda selepas anda mencubanya.Pilih yang lebih ringan untuk Foundation anda dan seterusnya dengan concealer jika anda memerlukannya.Wajah akan lebih segar dan semula jadi.
7.Jangan berhenti di Jawline (rahang)

Tiada yang lebih buruk daripada garis asas boleh dilihat pada rahang. (Serius, ia lebih buruk daripada garis kedutan seluar kelihatan.)Blend dengan proper ke kulit anda adalah kunci untuk kelihatan semula jadi dan anda perlu sentiasa memastikan bahawa anda menumpukan perhatian Foundation anda di tengah-tengah muka, blending ke luar pipi, dan kemudian menyapu produk yang berlebihan ke bawah rahang dan garis leher. Gunakan berus yang gebu, berus asas bulat seperti Sephora # 55 untuk buff produk yang betul ke kulit anda.