Agenda UMNO: WP KL

Malaysia ialah sebuah negara persekutuan yang terdiri daripada 13 negeri dan tiga Wilayah Persekutuan. 11 negeri dan dua wilayah persekutuan terletak di Semenanjung Melayu manakala dua negeri dan satu wilayah persekutuan yang lain terletak di pulau Borneo. Kenapa negara kita mempunyai negeri dan wilayah persekutuan?

Wilayah Persekutuan ialah wilayah yang ditadbir secara langsung oleh kerajaan Persekutuan Malaysia dan ditadbir di bawah perundangan Kementerian Wilayah Persekutuan. Tidak seperti negeri-negeri lain bagi Malaysia, Wilayah Persekutuan tidak diperintah oleh kerajaan negeri, sebaliknya terletak di bawah pentadbiran Persekutuan dan diperintah oleh Yang di-Pertuan Agong. Terdapat tiga bahagian dalam Wilayah Persekutuan, iaitu Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya. Daripada ketiga-tiga bahagian ini, Kuala Lumpur merupakan ibu negara rasmi Malaysia, Labuan merupakan Pusat Perniagaan dan Kewangan Antarabangsa (IBFC) manakala Putrajaya merupakan pusat pentadbiran Persekutuan dan ibu negara pentadbiran Malaysia.

Pada awalnya, Kuala Lumpur merupakan ibu negeri bagi negeri Selangor sehinggalah pada tahun 1974 apabila status Kuala Lumpur telah ditukar kepada wilayah persekutuan. Bermula dari tarikh itu hingga kini pentadbiran Kuala Lumpur dipindahkan dari Negeri Selangor dan diletakkan terus di bawah Kerajaan Pusat serta diurus oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) selaku PBT tunggal yang mentadbir bandaraya itu. Kuala Lumpur merupakan pusat perundangan dan menempatkan Bangunan Parlimen. Persoalannya kenapa dan bagaimanakah wilayah persekutuan ini dibentuk? Sejak kebebasan pada tahun 1957, persekutuan dan parti pemerintah negeri Selangor diperintah oleh parti Perikatan yang kemudian bertukar nama menjadi Barisan Nasional. Walau bagaimanapun, dalam pilihan raya 1969, Parti Perikatan telah kehilangan majoriti di Selangor kepada pembangkang kerana sejumlah besar penduduk di sana pada masa itu berbangsa cina. Pilihan raya yang sama juga mengakibatkan rusuhan kaum utama di Kuala Lumpur iaitu yang menyebabkan terjadinya peristiwa 13 mei.

Adalah dimaklumkan bahawa jika Kuala Lumpur kekal sebagai sebahagian daripada Selangor, pertempuran antara kerajaan persekutuan dan kerajaan Selangor mungkin timbul apabila mereka dikawal oleh pihak yang berlainan. Penyelesaiannya adalah untuk memisahkan Kuala Lumpur dari negeri itu dan meletakkannya di bawah peraturan persekutuan secara langsung. Pada 1 Februari 1974, Perjanjian Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur ditandatangani, dan Kuala Lumpur menjadi wilayah persekutuan pertama Malaysia.

Pengakhiran Kuala Lumpur mempunyai kesan untuk mendapatkan kerajaan negeri Selangor untuk Barisan Nasional sehingga pilihan raya umum 2008. Pemisahan Kuala Lumpur membuatkan pemilih atau pengundi di Kuala Lumpur telah hilang kuasa memilih perwakilan di Dewan Undangan Negeri Selangor dan mereka hanya boleh mengundi untuk mewakili di Parlimen Malaysia sahaja.

Older Post

COMMENTS