5 “Underrated Singer” di Malaysia

Wanita-wanita berbakat besar ini telah mendapat sambutan dan lebih terkenal di persada  antarabangsa namun kurang menyerlah di dunia musik tempatan. Siapakah mereka?

Zee Avi

Mesti ramai yang tahu lagu kantoi kan? Ratu ukulele, Zee Avi sering tampil di festival muzik di seluruh Asia dan Eropah Namanya sudah cukup besar sejak zaman YouTube. Penyanyi lagu kelahiran Sarawak ini mempersembahkan single seperti Kantoi dan Honey Bee di Los Angeles.

2. Nadhira

Penyanyi dan penulis lagu kelahiran Malaysia, Nadhira melancarkan album sulungnya ‘From Malaysia With Love’ pada tahun 2010. Seorang pemain piano dilatih secara klasik memiliki gaya rock, blues, jazz, soul dan R&B, berkolaborasi dengan pelbagai artis, termasuk rapper wanita terkenal di rantau ini dengan hit #AVnya pada tahun 2014.

Single keduanya Hold Me Down menampilkan rapper tempatan SXPH dan dihasilkan oleh pengeluar multi-platinum Bryan B.

3. Bihzhu

A household  di semua festival muzik jazz dan RHB utama di Malaysia dan Asia, Bihzhu artis kelahiran Pulau Pinang jarang mengecewakan peminatnya. Album pada tahun 2011 ‘Nightingale Tales’ mendapat siaran pantas di stesen radio nasional Malaysia dan di beberapa stesen muzik di AS juga.

Fakta menarik: Bihzhu menulis lirik untuk lagu tema yang memukau “We will believe again” dalam filem hit 2016 “Ola Bola” karya Chiu Keng Guan. Ikuti dia di Instagram.


4. Aissa Maryam Sufian

Aissa Maryam Sufian telah mencapai apa yang diimpikan oleh kebanyakan pemuzik bercita-cita seusianya. Anak perempuan bongsu Datin Alissa Fitri dan Dato ’Sufian Majid menyusun sebuah karya muzik yang dimainkan semasa Pameran Kuda Antarabangsa di Rom pada tahun 2018. Jurulatih vokal Aissa, Sonia Jones juga, telah bekerja dengan nama besar seperti Rita Ora dan Rihanna.

5. Dasha Logan

Wajahnya kerap muncul dalam muzik kerana salah satu sebab adalah anak perempuan vokalis Alleycats, Datuk Loganathan Arumugam telah berjaya mengeluarkan single yang berjudul ‘Cleverly’ yang dikenali ramai di UK Soul Chart dalam tempoh 2 bulan sejak ia dilancarkan pada tahun 2014.