5 Dokumentari Terbaik di YouTube

Dokumentari YouTube merangkumi beberapa karya yang paling unggul seperti The September Issue, 13th, The White Helmets dan banyak lagi. Berikut adalah di antara dokumentari yang harus anda luangkan masa untuk melihat dan belajar tentang “extraordinary life.”

1. 13th

Dalam Academy Award-nominated documentary feature, pembuat filem Ava DuVernay mengkaji perkauman sistemik dan kengerian perbudakan yang berterusan di Amerika Syarikat dengan laporan yang teliti, terperinci, dan mengagumkan. Temu ramah dengan tokoh awam, termasuk Bryan Stevenson, Van Jones, Cory Booker, dan banyak lagi memberikan banyak bukti untuk menyokong tesis DuVernay bahawa the “Thirteenth Amendment” tidak membuat orang kulit hitam bebas, tetapi menggembalakan mereka ke dalam sistem jenayah yang dirancang untuk membuat mereka tertindas.

2. The White Helmets

Pemenang Dokumentari Terbaik di Academy Awards ke-89, Orlando von Einsiedel’s The White Helmets mengisahkan pekerja penyelamat di Aleppo, Syria dan Turki yang bertempur untuk menyelamatkan warga yang terlibat dalam peperangan. Sekali memilukan dan menyedihkan, filem 40 minit ini berdiri sebagai salah satu pemeriksaan konflik Syria yang paling memberi kesan, dengan arus emosi yang tidak mungkin anda lupakan.

3. The September Issue

Walaupun landskap media telah banyak berubah sejak pengarah R.J. Cutler mengunjungi pejabat Vogue pada tahun 2007, The September Issue tetap menjadi tontonan dokumentari yang menyeronokkan bagi pencinta fesyen. Dalam hubungan Anna Wintour dengan Grace Coddington, drama di tempat kerja ini mengikuti penciptaan penerbitan tahunan Vogue dalam Fashion Week.

4. Fed Up

Diarah, ditulis, dan dihasilkan oleh Stephanie Soechtig, Fed Up mengisahkan kekuatan di belakang wabak kegemukan Amerika Syarikat. Dengan secara beransur-ansur membongkar idea bahawa kegemukan adalah masalah tersendiri (terutama di kalangan kanak-kanak).

9. Living on One Dollar

Hidup dengan mempunyai Satu Dolar bermula sebagai rangkaian video YouTube yang dibuat oleh rakan-rakan Chris Temple, Zach Ingrasci, Sean Leonard, dan Ryan Christofferson ketika mereka ingin merasa bagaimana rasanya hidup dengan kurang dari $ 1 sehari di Guatemala. Kompilasi yang hanya dalam masa 56 minit memberikan kemiskinan, kebaikan, dan pandangan singkat dan mendalam terhadap apa yang sebenarnya diperlukan untuk menghasilkan perubahan.